Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

+ A | - a | Нулиране

MoTuWeThFrSaSu
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
 
Община Брезово сключи договор с Банка ДСК за обслужване на задължените лица по плащане на дължимите местни данъци и такса битови отпадъци чрез директен дебит от разплащателни сметки на лицата.

За да се възползват от услугата задължените лица трябва да посетят обслужващият ги офис на банката, като задължително представят информация за партидния номер на задължението.

БАНКОВА СМЕТКА НА ОБЩИНАТА И КОДОВЕТЕ ЗА ВИД ПРАЩАНЕ КАКТО СЛЕДВА:

IBAN: BG86STSA93008400520000
BIC код: STSABGSF /Банка ДСК/
Кл. Раковски

Код за вид плащане:
Данък в/у недвижими имоти: 442100
Данък МПС: 442300
Такса за битови отпадъци: 442400
Такса за административни услуги: 448007

селоЗелениково

Карта на България, мястото на Бабек (село) е отбелязано

42° 400' N, 25° 083' E
Данни
Население: 488
Надм. височина: 310 m
Пощ. код: 4155
Тел. код: 03194
МПС код: РВ(П)

Село Зелениково е разположено в южните склонове на Среднагора. Уникалната комбинация отклимат, почви и географско положение обуславят развитието му катоцентър на розодобивната и розопреработвателната промишленост. Презпоследните няколко години се създадоха много нови розови насаждения,тъй като розовото масло, което се произвежда в района, е с изключителновисоко качество.

От документи оставени от местния учител Тодор Георгиев Гоговписани преди 1944 г.може се предположи, че село Зеленикаво Област Пловдив е създадено предиповече от 700 години от цар Иван Шишман чрез преселване на население отТърновския край за създаване на опорни пунктове, снабдителни бази навойската отвъд Стара планина за отпор на нахлуващите турски войски.Няма данни за името на селото по това време. През турското владичествоселото се е казвало Хамзаларе на името навладеещия го турски бей Хамза. В селото има следи от много старводопровод от глинени тръби с три чешми строен преди повече от 300години. Село Зелениково се намира в полите на Сърнена Средна гора. Имапланински и равнинен терен. Богата почва и е обработвало земя в размерна 70 000 декара. Отглеждат се рози, тютюн царевица, пшеницасълнчоглед, има големи лозови и овощни масиви, сега полуизоставени изанемарени.В землището на селото е изградена най-голямата на Балканскияполуостров розоварна с модерна дестилационна уредба по френскатехнология за извличане на розовото масло.Старата розоварна собственостна Михайл Шипков, наричана "Шипковата фабрика" е неизползвана ипредставлява ценен паметник за производствоко на розово масло по тозикрай. Същата е приватизирана от известната Нонка Матова. Друг виденжител на с. Зелениково е Петър Хаджиев от Пловдив. Млад и персепктивенбизнесмен с трайни интереси, свързани с построяване на двебензиностанции.Васил Левски добавя в личния си бележник Хамзаларе (вориг. Амзалари; дн. с. Зелениково. Пловдивски окръг) 77 като едно отместата в които се е подвизавал.

Населението на селото изцяло изповяда източно православнахристиянска религия. Не еимало и няма изповядващи други религии изповедания. Църковният храм еизключително ценен исторически паметник недостатъчно проучен и до сега.Строен е през турско време, вкопан в земята, дострояван през по-нововреме, сравнително добре поддържан с изградена камбанария.В църкватаима интересни икони с избодени от турците очи. Селото е известно и съсстарата си църква. Тя носи името на света Параскева- Българска и там всредата на 19 век е работил Захари Зограф, който заедно с брат сиДимитър изографисали св. Архангел Михаил на “царските двери”.

В западната част на селото има изградени две училищни сградистроени преди преврата от 9септември 1944 година, като едната е била за обучение до 4-ти клас, адругата е прогимназия до 7-ми клас. Сега поради липса на достатъченброй ученици училището се ползва като сиропиталище за деца без родители.

Селото разполага с добри условия за селски туризъм.Факториза това са наличието на язовириезера река планини хълмове и др.интерес представлява и наличието нанова и стара розоварна,която е най-голямата на Балканскияполуостров.Днес розоварната в с. Зелениково разполага с модерна техникаи възможности за производство не само на така търсеното по целия святбългарско розово масло, а и на лавандулово, ментово и други етеричнимасла. Развитието на екотуризма и селския туризъм в района наЗелениково е приоритетна задача на общинското ръководство. Създават сеусловия за дестилация на розово масло по традиционните технологии, зада се демонстрира на туристите, проявяващи интерес към този процес.Нещо повече - ще се предоставят възможности на желаещите не само да сезапознаят с целия процес на дестилацията, а и сами да произведат розовоили друго висококачествено етерично масло.

Чистият и обогатенс озон въздух предоставя чудесни условия за еко и селски туризъм.презселото минава река,която носи името Гюл Дере.


Селото има изградена добра инфрастуктура.В селото има дом за отглежданеи възпитаване на деца, лишени от родителски грижи. Детският дом е вкрая на селото. Разполагат с голям двор и наколко едноетажни постройки.Имат и външно басейнче. Там са настанени 45 деца от 3 до 7 год. Някоиот тях са със здравословни проблеми.

В Зелениково имаголям паметник на загиналите във войните за национално обединение.

Всяка година на 9септември се чества празник.Събора на селото е на 14 октомври.

Известна личност отселото е световния рекордьор по парашутизъм Иван Крумов /Кърпача/,поставил няколко световни рекорда, някои със сина на Добри Джуров. Идвамата са загинали при нещастни случаи. Едни от първите висшисти отселото са Цаню Аксийски и Петър Димитров. Първия е бил Началник наотдел "Просвета" в Пловдив, а втория директор на училището в Брезово 20години.

Кмет на с. Зелениково е Желязко Драганин

телефон: 03194/2221

Go to page   <<        >>  
гр.Брезово, п.к.4160, ул. "Г.Димитров" № 25, email: oba@brezovo.bg, факс: 03191/2031

Банкова информация: IBAN: BG86STSA93008400520000

BIC код: STSABGSF /Банка ДСК/ клон Раковски

Всички права запазени. © 2009-2017 Община Брезово Дизайн и код: vsvcomputers.com |