Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MoTuWeThFrSaSu
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Община Брезово сключи договор с Банка ДСК за обслужване на задължените лица по плащане на дължимите местни данъци и такса битови отпадъци чрез директен дебит от разплащателни сметки на лицата.

За да се възползват от услугата задължените лица трябва да посетят обслужващият ги офис на банката, като задължително представят информация за партидния номер на задължението.

БАНКОВА СМЕТКА НА ОБЩИНАТА И КОДОВЕТЕ ЗА ВИД ПРАЩАНЕ КАКТО СЛЕДВА:

IBAN: BG86STSA93008400520000
BIC код: STSABGSF /Банка ДСК/
Кл. Раковски

Код за вид плащане:
Данък в/у недвижими имоти: 442100
Данък МПС: 442300
Такса за битови отпадъци: 442400
Такса за административни услуги: 448007

селоРозовец

Карта на България, мястото на Бабек (село) е отбелязано

42° 467' N, 25° 117' E
Данни
Население: 378
Надм. височина: 580 m
Пощ. код: 4154
Тел. код: 03195
МПС код: РВ(П)

Розовец есело в Южна България. То се намира в община Брезово, Област Пловдив.

Селото е точно на 50 километра от Пловдив в североизточнапосока, в южното подножие на трите най-високи върха на Източна(Сърнена) Средна гора — Братан (1236 м), Самодивец и Сливово градище. Итрите върха влизат в неговото землище. Розовец е типично планинскосело. То се е гушнало в една закътана котловинка, включена между билотона Средна гора и два рида, които се спускат от това било на юг.

От северозапад и от североизток текат две реки — Старатарека и Турската река, които на около два километра южно от селото, до Бачуров мост,се сливат и продължават на юг към река Марица.

Розовецкото землище заема площ от около 50 000 декара.Горите в землището на Розовец заемат площ 18 500 декара. Розовецграничи на изток със землищата на селата Славяни и Чехларе, на юг съсземлището на Зелениково, на югозапад — с Бабек, на северозапад — съсСвежен и на север — с Александрово и Турия.

Старото име на Розовец е Рахманлий.Откога селото носи това име не е известно. Не е окончателно изясненсъщо така и неговият произход. За това съществуват няколко хипотези.

 • Според едната хипотеза се предполага, че селото енаречено на някой турски големец Рахман. Известен е дори турски султанс такова име. Според мнението на Павел Делирадев, застъпено в книгатаму "Принос към историческата география на Тракия", наименованието идваот турската дума "рахман", което в български превод ще рече "многомилостив". Пак според него възможно е наименованието да идва и оттурската дума "рахманий", което в български превод означава "божествен".
 • Има още една хипотеза. През 1960-те годиниучителят-пенсионер Петко Дончев от с. Казанка от нявгашната Казанлъшкаоколия, сега Старозагорски окръг, който много години проучва миналотона своето родно село, изказа предположението, че името Рахманлий билопроизлизало от една местност в близост до тяхното село, която и сега сенаричала Рамана или Рахмана. Там според една легенда имало старо село стакова име, което след опожаряването му от турците се било разселило.Част от неговите жители основали сегашното Казанка, а други се изкачилина билото на Средна гора, поели на запад, след това се спуснали поСветиниколския проход в южните склонове на планината, заселили се инарекли селото си Рахманлия. Освен на легендата, Петко Дончев сеосновава и на сходството на говорните езици на двете села. Липсватсигурни доказателства за тази хипотеза. Тази легенда не изяснява същотака въпроса дали тези пришълци са се заселили на пусто място и саосновали ново село, или пък са се влели в съществуващо преди товаселище.

Най-значителните археологически паметници и находки вземлището на Розовец са от античността. Това са няколко градища икалета, опасващи като венец котловината, в която е разположено селото.Такива са и могилите, в които е са открити случайно съкровища, оръжие идруги.

В южната могила е открит човешки скелет, а около негоследните предмети: златен венец, сребърен ритон във вид на сърнешкаглава, два сребърни съда, от които единият имал форма на малка кана, адругият - на малко тасче, един сребърен връх на стрела или копие, кактои фрагменти от шлем и разни други предмети от сребро и бронз.

Други забележителности

 • Паметник на загиналите в местността „Дерменка“.
 • Паметник на загиналите в съпротивата розовчани.

В селото има реставрирана плевня, която е използвана отВасил Левски за скривалище.

Личности

 • Енчо Пиронков - художник
 • ХристоДжамбов - историк, директор на пловдивския археологическимузей
 • Тодор Стоянов (1926 - 2003) - журналист, работил вбългарския периодичен печат и БТА.
 • Георги Караманев - дългогодишен министър на търговията до1989 година.
 • Гюро Михайлов - герой от войната (съществува неговпаметник в центъра на Пловдив)
 • проф.Христо Джамбов-историк;
 • доц.д-р Иван Джамбов-византолог, р-л катедра"История" вПУ"Паисий Хилендарски"

Кмет на селото - Иванка Апостолова

телефон: 03195/2222

Go to page   <<        >>  
гр.Брезово, п.к.4160, ул. "Г.Димитров" № 25, email: oba@brezovo.bg, факс: 03191/2031

Банкова информация: IBAN: BG86STSA93008400520000

BIC код: STSABGSF /Банка ДСК/ клон Раковски

Всички права запазени. © 2009-2017 Община Брезово Дизайн и код: vsvcomputers.com |